Gresskarsuppe med kokosmelk og ristede gresskarkjerner
Når høsten kommer, bugner kjøkkenhagen av gresskar, og da liker jeg å fylle kjøkkenet med varme krydder og dufter som minner om ro og hjemmekos. Denne gresskarsuppen er en av mine favoritter. Start med å steke gresskarbitene sammen med hvitløk, fersk ingefær og krydder som kanel, spisskummen og koriander – det gir en dyp og fyldig smak. Kokosmelken gjør suppen silkemyk, og de ristede gresskarkjernene på toppen gir akkurat den lille knasen som gjør det ekstra godt. Dette er en suppe du kan lage på kjølige høstkvelder, servert med grovt brød ved siden av.
Ingredienser (4 porsjoner)
800 g gresskar, skrelt og delt i terninger
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, finhakket
2 cm fersk ingefær, revet
1 ts malt koriander
1 ts spisskummen
½ ts kanel
1 gul løk, grovhakket
5 dl kyllingkraft (eller grønnsakskraft for vegetarisk variant)
3 dl kokosmelk
Salt og pepper etter smak
Pynt
½ dl gresskarkjerner
1 ts olivenolje eller kokosolje
Litt flaksalt eller havsalt
Slik gjør du
Varm olivenolje i en stor gryte. Stek gresskarterningene sammen med hvitløk, ingefær, koriander, spisskummen og kanel i 8–10 minutter, til gresskaret får litt farge og krydderduften fyller kjøkkenet.
Tilsett løk og stek videre i 3–4 minutter til løken er myk.
Hell over kyllingkraften, kok opp og la suppen småkoke i ca. 15 minutter, til gresskaret er mørt.
Tilsett kokosmelk og kjør suppen jevn med stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper.
Rist gresskarkjernene i en tørr stekepanne på middels varme til de begynner å poppe. Drypp over olivenolje, dryss på litt flaksalt og stek videre et par minutter til de er gyllne.
Server suppen rykende varm og dryss ristede gresskarkjerner over før servering.
Serveringstips
Suppen passer fint med et grovt brød ved siden av, og du kan også pynte med frisk koriander eller gressløk for litt grønt.
Se flere suppeoppskrifter:
Denne gresskarsuppen får fyldig smak fra krydder, hvitløk og ingefær, silkemyk konsistens fra kokosmelk og sprøhet fra ristede gresskarkjerner. En enkel og smakfull høstfavoritt!