Salviete ved sår hals

SALVIETE VED SÅR HALS

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for salvie. Den sølvgrønne fargen på bladene, den myke overflaten og den karakteristiske duften som sprer seg når man stryker lett over planten, gjør den til en av mine favoritter i urtehagen. Salvie (Salvia officinalis) har lange tradisjoner, både som krydder og som urt for helse og velvære.

Salvie urt

Tørking og høsting

Mot slutten av sommeren klipper jeg ned noen av stilkene og henger dem til tørk. Jeg høster salvien på formiddagen, når duggen har tørket og før solen står høyt. Stilkene klipper jeg et par centimeter over jorden, eller rett over en bladknute slik at planten vokser videre. Små bunter henger jeg opp-ned på et luftig og tørt sted, gjerne i skygge. Det dufter herlig i rommet når salvien får henge noen dager på kjøkkenet. Når bladene er sprø og smuldrer lett mellom fingrene, legger jeg dem i små glass med lokk. De holder seg fint gjennom vinteren.

Salviete ved sår hals

På kjølige høstdager når luften er klar og halsen begynner å kjennes sår, henter jeg frem glasset med tørket salvie fra hyllen. Teen får en grønnlig farge og en behagelig, lett bitter smak. Jeg tilsetter gjerne litt honning og sitron, og noen ganger en skive fersk ingefær for ekstra varme. Salviete har tradisjonelt blitt brukt ved sår hals og oppleves som beroligende og varmende.

Du trenger:

1 ts tørket salvie (eller 4–5 friske blader)
2,5 dl kokende vann
1 ts honning
Et par dråper sitronsaft
Et lite stykke fersk ingefær

Slik gjør du:

  1. Kok opp vannet.

  2. Ha salvie (og eventuelt ingefær) i en kopp.

  3. Hell vannet over og dekk til.

  4. La teen trekke i 5–10 minutter.

  5. Sil av og smak til med honning og sitron.

Drikk teen mens den er varm, men ikke glovarm. Den føles behagelig og mild for halsen. Du kan også bruke den samme teen som gurglevann. Ved sår eller irritert hals lager jeg gjerne en litt sterkere salviete og gurgler et par ganger om dagen. Salvie har tradisjonelt blitt brukt på denne måten og oppleves som lindrende.

Salviete ved hoste og forkjølelse.

Når vinteren kommer og dagene blir korte, henter jeg ofte frem urter jeg har tørket fra hagen. Lukten av salvie som stiger fra den varme teen minner meg om sommeren som var – om varme dager, summende bier og lyset som glitret i bladverket. Det er en stille glede i å kunne hente frem disse små skattene fra hagen, kjenne duften fylle kjøkkenet og vite at sommeren lever videre i hver kopp.

Jeg deler egne erfaringer og tradisjonell bruk av urter. Dette er ikke medisinsk rådgivning.

 

Se mer her:

Forrige
Forrige

Høsten inviterer oss til å senke tempo og finne balanse

Neste
Neste

Pumpkin spice latte - med varme krydder