Eplekake i langpanne
Det er noe eget med høsten når epletrærne bugner av frukt. Jeg elsker å hente inn en kurv fulle av modne epler fra hagen og bruke dem til baking. Denne eplekaken lager jeg i stor langpanne – den blir saftig, søt og akkurat passe luftig. Fin å servere når du vil dele med mange, enten det er dugnad, bursdag eller bare en ekstra hyggelig kaffestund.
Jeg lager kaken med eggedosis som gir en myk og luftig bunn, og så legger jeg skiver av hagens epler på toppen. Eplene blir glinsende og karamelliserte i ovnen.
Ingredienser
6 egg
4 dl sukker
300 g smør, smeltet og litt avkjølt
6 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts kanel
1,2 kg epler (syrlige)
3 ss sukker til å strø på eplene
1 -2 ts kanel til å strø på eplene
Slik gjør du
Sett ovnen på 180 grader. Smør en stor langpanne (ca. 30x40 cm) og legg bakepapir i bunnen.
Pisk egg og sukker til tykk eggedosis.
Vend forsiktig inn hvetemel, bakepulver og kanel.
Hell i det smeltede smøret og rør forsiktig til du har en jevn røre.
Hell røren i langpannen og jevn den ut.
Skrell eplene, ta ut kjernehus og skjær dem i båter eller tynne skiver. Legg epleskivene tett i tett oppå røren.
Strø sukker og kanel over eplene – dette gir en søt og glinsende overflate når kaken stekes.
Stek midt i ovnen i 35–40 minutter, til kaken er gyllen og gjennomstekt.
Avkjøl på rist. Skjær i ruter og server lun med pisket krem eller vaniljeis – eller bare som den er.
Denne kaken holder seg saftig i flere dager, og den kan fint fryses. Jeg synes smaken nesten blir enda bedre dagen etter, når eplene har fått trekke enda mer inn i kaken.