Smuldrepai med epler

Når glasseplene er klare i hagen i august på sensommeren, lager jeg alltid eplecrumble. Det er en av de enkleste og beste dessertene jeg vet om, og den gir en varm duft av kanel som fyller hele kjøkkenet.

smuldrepai med eple og havregryn

Enkel eplecrumble med kanel, havregryn og hasselnøtter – en varmende dessert med glassepler fra hagen.

Jeg plukker eplene rett fra treet, skjærer dem i båter og legger dem i en ildfast form. Litt sukker og kanel over – enkelt og godt. Deretter lager jeg en smuldredeig med smør, sukker og havregryn som jeg fordeler over eplene. Til slutt strør jeg over hakkede hasselnøtter. De gir et deilig, sprøtt lag på toppen.

Etter en halvtime i ovnen er eplene myke, toppingen gyllen og nøttene ristet. Jeg liker å servere den lun, gjerne med en skje vaniljeis eller bare som den er. Det smaker av sensommer og hageglede.

Oppskrift

Ingredienser

  • 5–6 epler

  • 2 ss sukker (eller litt honning)

  • 1 ts kanel

  • 100 g smør

  • 100 g havregryn (glutenfrie for hvetefritt alternativ)

  • 50 g sukker

  • 50 g hakkede hasselnøtter (valgfritt)

Slik gjør du

  1. Skrell og skjær eplene i båter. Legg dem i en ildfast form og dryss over sukker og kanel.

  2. Bland smør, havregryn og sukker lett sammen med fingrene til en smuldrete deig.

  3. Fordel blandingen over eplene. Strø hakkede hasselnøtter på toppen.

  4. Stek midt i ovnen på 200 °C i 25–30 minutter, til toppingen er gyllen og sprø.

  5. Server lun – gjerne med vaniljeis eller krem.

Denne eplecrumble er enkel å lage og passer fint når du vil nyte sensommerens eller høstens epler. Den sprø toppen med havregryn og hasselnøtter sammen med de myke, sødmefulle eplene gjør den til en favoritt hos både små og store.

Solveig Søderholm

Sanselig Hage

Forrige
Forrige

Ratatouille med squash og tomater

Neste
Neste

Lasagne med squash