Lasagne med squash

En av de rettene jeg liker aller best å lage når squashen bugner, er denne enkle lasagnen. Her har jeg byttet ut pastaplatene med tynne skiver squash, og den hvite sausen er laget uten hvete, melk og egg. Resultatet blir en fyldig og kremet lasagne som både er plantebasert og lett å lage – en rett jeg gjerne lager igjen og igjen gjennom sensommeren.

Glutenfri og melkefri squashlasagne med kremet hvit saus laget av mandelmelk og potetmel.

Squash hører til de grønnsakene som virkelig setter fart når sommeren er på sitt varmeste. Plutselig dukker det opp store, blanke frukter mellom de brede bladene, og det føles nesten som de vokser fra dag til dag. Jeg plukker dem jevnlig gjennom sensommeren, og det gir en herlig følelse av overflod å kunne hente squash rett fra hagen og ta den med inn på kjøkkenet.

Ingredienser

Grønnsakslag

  • 2 mellomstore squash, i tynne skiver på langs

  • 1 ss olivenolje

  • Salt og pepper

  • (Evt. noen skiver tomat eller spinat for ekstra lag)

Tomatsaus

  • 1 ss olivenolje

  • 1 løk, finhakket

  • 2 fedd hvitløk, finhakket

  • 1 boks hakkede tomater (ca. 400 g)

  • 1 ss tomatpuré

  • 1 ts tørket oregano

  • 1 ts tørket basilikum

  • Salt og pepper

Hvit saus (uten melk, hvete og egg)

  • 3 ss potetmel

  • 5 dl usøtet mandelmelk (eller havremelk for nøttefri alternativ)

  • 2 ss vegansk margarin eller olivenolje

  • ¼ ts muskat (valgfritt)

  • Salt og pepper

Topping

  • Vegansk ost (valgfritt)

  • Litt næringsgjær for osteaktig smak (valgfritt)


Fremgangsmåte

Forbered squashen

Forvarm ovnen til 200°C. Skjær squashen i lange, tynne skiver med ostehøvel. Legg dem på bakepapir, pensle lett med olje og forstek i 10–15 minutter for å få ut væske. Krydre med litt salt.

Lag tomatsaus

Varm olivenoljen i en kjele og surr løk og hvitløk til blankt. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré og krydder. La sausen småkoke i 10–15 minutter til den tykner. Smak til med salt og pepper.

Lag hvit saus

Smelt margarinen i en kjele. Rør inn potetmelet og spe gradvis med mandelmelken(kjøleskapskald) mens du visper godt. La sausen småkoke under omrøring til den tykner og blir kremet. Smak til med salt, pepper og gjerne litt muskat.

Sett sammen lasagnen

I en ildfast form:
– Start med et tynt lag tomatsaus i bunnen
– Legg et lag squash
– Fordel litt hvit saus
– Gjenta lagene og avslutt med hvit saus på toppen
– Dryss over vegansk ost eller næringsgjær hvis du ønsker det

Stek lasagnen

Stek midt i ovnen på 200°C i 30–35 minutter, til den er gyllen og bobler. La den hvile 10-15 minutter før du skjærer i den – da setter den seg bedre.

Solveig Søderholm

Sanselig Hage

Forrige
Forrige

Smuldrepai med epler

Neste
Neste

Enkel squashsuppe